TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ NEDİR ?
Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da ar-ge merkez veya enstitüsünün imkanlarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da ar-ge merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği site veya bu özelliklere sahip bölgedir.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU KAPSAMINDA SAĞLANAN AVANTAJLAR NELERDİR?
Proje Sürecindeki İstisnalar;
– Proje personelinin:
- Gelir vergisi stopajı (%100)
- SGK prim işveren hissesi (%50)
- 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçiçi 2nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİNİN YARISI, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. (Haftalık çalışma saatleri tamamlandığı taktirde)
- Damga vergisi (%100)
– Proje Giderlerinin:
- Gümrük vergisi ve diğer gümrük harçları istisnası
- 4691 sayılı Kanun kapsamında yürütülen yazılım, AR-GE, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesnadır.
- Yeni makine ve teçhizat alımında KDV istisnası
- 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesinde;
- AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetletlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisnadır.
- 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesinde;
Proje Tamamlandıktan Sonraki İstisnalar;
- Gelir ve kurumlar vergisi istisnası
- Kazancın elde edildiği Gayrimaddi hakkın niteliğine göre ilgili mevzuat çerçevesinde tescile veya kayda yetkili kuruma başvurularak PATENT veya FONKSİYONEL OLARAK PATENTE EŞDEĞER BELGELERE bağlanması gerekir.
- Kazanç, NİTELİKLİ HARCAMA / TOPLAM HARCAMA oranı nisbetinde istisna olacaktır.
- KDV´siz satış
- 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin;
- Kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde, münhasıran bu bölgelerde ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta control uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.
- 01.01.2019 tarihinden itibaren bu istisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV indirilebilir, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilemez.
- 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin;
- Seri üretim de kurumlar vergisi indirimi
- Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetinde bulunan şirketlerin, bu faaliyetler sonucu buldukları ürünleri kendilerinin seri üretime tabi tutarak pazarlamaları halinde,
- Bu ürünlerin pazarlanmasından elde edilen kazançların lisans, patent gibi gayrimaddi haklara isabet eden kısmı,
- Transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılmak suretiyle istisnadan yararlanabileceklerdir.
- Üretim ve pazarlama organizasyonu nedeniyle doğan kazancın diğer kısmı ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.
- Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetinde bulunan şirketlerin, bu faaliyetler sonucu buldukları ürünleri kendilerinin seri üretime tabi tutarak pazarlamaları halinde,
SERBEST BÖLGE NEDİR?
Yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla kurulmuş, ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla beraber, gümrük sınırları dışında konumlandırılan, vergi, tarife, kota gibi olağan ticaret engellerinin ortadan kaldırıldığı, bürokratik şartların azaltıldığı,sınai ve ticari faaliyetler için geniş teşvik ve avantajların sunulduğu özel ekonomi bölgesidir.
* Ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla beraber gümrük bölgesi dışında sayılan,
* Ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı,
* Sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı,
* Fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerlerdir.
SERBEST BÖLGELERİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR
► Gümrük vergisi ve aynı tür diğer vergilerden %100 muafiyet.
►İmalat şirketleri için kurumlar vergisinden %100 muafiyet.
► KDV ve özel tüketim vergisinden %100 muafiyet.
► Düzenlenecek evraklara uygulanan damga vergisinden %100 muafiyet.
► Emlak vergisinden %100 muafiyet.
► Tamamı yurt dışına olmak kaydıyla Serbest Bölgelerden verilecek belirli lojistik hizmetlere %100 gelir ve kurumlar vergisi istisnası.
►Çalışan maaşıüzerinden alınan gelir vergisinden %100 muafiyet (serbest bölgelerde ürettiği ürünlerin FOB bedelinin en az %85’ini ihraç eden şirketler için).
► Mallar süre sınırlaması olmaksızın serbest bölgelerde tutulabilmektedir.
►Şirketler, serbest bölgelerden elde edilen kârı hiçbir sınırlama olmaksızın yurt dışına ya da Türkiye’ye serbestçe aktarabilmektedir.
► Mülk alım-satımında tapu harcından muafiyet.
►İnşaat, proje, iskân, izin ve onay süreçlerinde KDV muafiyeti.